TopMode » Kosmetika » Drogerie » Prací prostředky » Prášky na praní » Mýdlové ořechy na ekologické praní

Mýdlové ořechy na ekologické praní

299 Kč
Facebook Twitter Pinterest Email
  • Doprava nad 1500 Kč je zdarma
  • Bezproblémové vrácení nebo výměna zboží
  • Doručení již další pracovní den
  • Zboží skladem
  • Dobírka i bezpečná platba kartou

Popis

Slupky z indických mýdlových ořechů v biokvalitě pro šetrné a ekologické praní v pračce i v ruce. Obsahují rostlinný saponát – saponin, který je vhodný i pro citlivou pokožku alergiků, ekzematiků a malých dětí. Tomu říkáme PŘÍRODNÍ PRANÍ. 

Naše "prací" ořechy zrají v podhůři Himalájí na severu Indie. V tamějších lesích běžně rostou stromy Sapindus mukorossi plodící mýdlové ořechy. Jejich slupky místní obyvatelé odnepaměti používají pro praní prádla i očistu těla. Indické ženy tento malý zázrak přírody sbírají a zpracovávají i pro nás. Při namočení do vody se z ořechů vylučuje přírodní saponin, který funguje jako mýdlo. Jedná se o nejšetrnější metodu praní - ve vztahu k samotnému prádlu, životnímu prostředí i našemu zdraví. Mýdlové ořechy nezanechávají v praných oděvech chemická rezidua (ropné látky, fosfonáty, enzymy, chlor, optické zjasňovače, syntetické parfémy a barviva). Přírodní saponin nedráždí pokožku, což zvláště ocení alergici a ekzematici. Věděli jste, že pokožka malých dětí je až sedmkrát propustnější než kůže dospělých? Mýdlové ořechy také nezpůsobují blednutí barevného prádla. 

  • pro všechny druhy prádla - především dětské oděvy a pleny, nejjemnější prádlo (vlna, hedvábí) a funkční textil
  • praní v pračce i v ruce
  • praní ve slupkách z mýdlových ořechů patří k nejlevnějším způsobům praní vůbec
  • při praní běžně znečištěného oblečení (pot, prach) si s nimi naprosto vystačíte

Dávkování na 4-5 kg prádla:

Teplota praní Dávka mýdlových ořechů
  Měkká voda Tvrdá voda
do 60 °C 3-4 ks (1 pol. lžíce/12 g) 5 ks (1,5 pol. lžíce/15 g)
nad 60 °C 4-5 ks (1,5 pol. lžíce/15 g) 6 ks (2 pol. lžíce/18 g)

 

Praní barevného prádla v pračce:

  • do látkového sáčku, který najdete v každém balení, vložte příslušný počet polévkových lžic (viz tabulka), pevně zavažte a přidejte s prádlem do bubnu pračky
  • není nutné používat změkčovač vody, aviváž ani máchadlo prádla, protože saponin z mýdlových ořechů změkčuje vodu.

Praní bílého prádla v pračce:

  • mýdlové ořechy neobsahují bělicí a zjasňující látky, které jsou přidávány do konvenčních pracích prostředků
  • proto je při praní bílého prádla vhodné do prací dávky přidat bělící prášek a odstraňovač skrvn Puer

Praní silně znečistěného prádla:

  • silně zašpiněné prádlo večer před praním namočte do kbelíku s co nejteplejší vodou (dle typu prádla), ve které rozpusťte 1-2 lžíce prášku na skvrny Puer
  • ráno vodu vylejte - nečistota se před praním rozpustí a prádlo pak snadno vyperete i v tak šetrném pracím prostředku, jako jsou mýdlové ořechy
  • podrobnější informace najdete v našem videu o eko praní

Praní v ruce:

  • do uzavíratelné nádobky (sklenice) s teplou vodou vložte ořechy (dávkování viz tabulka výše)
  • nechte přes noc luhovat
  • když ráno sklenicí zatřesete, můžete pozorovat, jak uvolněný saponin ve vodě pění
  • připravený výluh nalijte do nádoby či umyvadla s prací lázní a perte
  • výluh ze slupek mýdlových ořechů vydrží při pokojové teplotě den, v ledničce zhruba tři dny

Jak prádlo prané mýdlovými ořechy provonět?

  • mýdlové ořechy mají nasládlou vůni, která ale nijak neovlivní výslednou vůni prádla
  • těm z nás, kteří ocení přírodně ovoněné prádlo, doporučujeme použít vonné silice

Jak dlouho mýdlové ořechy účinkují?

  • ořechy je možné použít 2 až 3x, pokud perete při teplotách do 60 ˚C
  • ořechy, které už v teplé vodě nepění (neuvolňují saponin), odkládejte nejlépe do kompostu
  • kilové balení obsahuje zhruba 370 mýdlových ořechů
  • při delším skladování mýdlové ořechy postupně vysychají a tmavnou, saponin z nich však nemizí, jen se mírně prodlužuje doba, než se začne ve vodě uvolňovat

Složení: slupky mýdlových ořechů (Sapindus mukorossi)

 

Složení

Sapindus Mukorossi Peel (mýdlové ořechy)

Slupky z plodů stromu Sapindus (mýdelník) pocházejícího ze severu Indie. Tyto plody jsou známé jako mýdlové ořechy a pro většinu lidí v evropě naprosto neznámé. Využívají se v tradiční léčebné ajurvédě jako prostředek na léčení kožních problémů. Ořechy mají vysoký obsah přírodního saponinnu. Ten slouží jako ekologická náhrada průmyslových saponátů v bio drogerii a kosmetice. Saponin má mycí a čistící schopnosti a je velmi dobře snášen lidskou pokožkou. Vhodný i pro děti a alergiky.

Benefity a charakteristiky

Vyrobeno v České republice

Zakoupením tohoto výrobku podporujete českého výrobce. Pro spolupráci s naším eshopem vybíráme převážně malé rodinné firmy, jejichž prioritou je kvalita při výrobě. 

Certifikát Ecogarantie

Ecogarantie je mezinárodní certifikace ekologických značek. Produkty označené tímto certifikátem mají nejnižší možnou ekologickou stopu. Certifikované produkty obsahují jen přírodní ingredience rostlinného původu v BIO kvalitě (když existují). Minerální složky jsou povolené s důrazem na ekologičnost technologií a procesů výroby. Je zcela vyloučeno používání ropných produktů. Všechna barviva a vůně musí být výhradně přírodního původu. Ecogarantie zahrnuje i sociální oblast s požadavkem na respektování lidských práv v celém dodavatelském řetězci.

Ekologický produkt

Produkt je šetrný k životnímu prostředí. 

Vhodné pro vegany

Drogerie vyrobená bez obsahu živočišných složek, která je vhodná i pro vyznavače veganského způsobu života. Produkty od malých firem nejsou z finančních a náročných administrativních důvodů často certifikovány podle mezinárodních standardů, ale přesto jsou jejich produkty vyráběny z přírodních rostlinných surovin.

Bez alergenů

Drogerie neobsahuje alergenní látky. Hypoalergenní produkty jsou vyhledávané nejen alergiky, ale poptávka po nich stoupá i mezi osobami, které žádnými alergiemi netrpí. 

Bez fosfátů

Produkt neobsahuje žádné fosfáty. Fosfáty jsou soli kyseliny fosforečné, které byly používány v mycích a pracích prostředcích, kde pomáhaly odstraňovat špínu. Nadměrná přítomnost fosfátů ve vodě může narušit rovnováhu vodních forem života. Fosfáty způsobují rychlý růst řas, který mají nepříznivý vliv na jiné organismy žijící ve vodě. Fosfáty jsou sice již několik let zakázané na praní, ale jsou v konvenčních prostředcích do myček na nádobí. V pracích prostředcích je po zákazu často nahradily fosfonáty, které mají ovšem na vodu podobný vliv...

Bez chloru

Produkt bez obsahu chloru. Chlor je světle zelený, toxický plyn. Na zemi je přítomen pouze ve formě sloučenin. Mnohé ze sloučenin chloru představují ekologickou zátěž pro životní prostředí.

Bez palmového oleje

Palmový olej je nejpoužívanější a nejlevnější olej používaný v potravinářství i kosmetice. Jeho levná cena je vykoupena zničenými tropickými pralesy v řadě zemích. Podporujme raději zdravější a ekologičtější varianty k palmovému oleji.

Bez ropných derivátů

Produkt neobsahuje složky, který byly vyrobeny z ropy.

Bez sulfátů

Produkt neobsahuje žádné sulfáty. To jsou syntetická pěnidla, která ve spojení s vodou vytváří bohatou pěnu. Sice odstraní nečistoty a mastnotu, zároveň ale narušují, vysušují a dráždí pokožku. Sulfáty tak nejsou vhodné na citlivou pokožku a mohou být zodpovědné za svědivou kůži nebo alergie.

Bez syntetických barviv

Produkt neobsahuje synteticky vyrobená barviva.

Bez syntetických parfémů

Produkt neobsahuje syntetické parfémy. Vůně u produktu je příjemná, ale některé typy parfemace mohou dráždit pokožku. 


Disclaimer: INCI je mezinárodní značení složek kosmetiky. Na začátku seznamu jsou uvedeny složky, kterých je ve výrobku nejvíce, na konci pak složky s nejnižším zastoupením. Údaje slouží pro bezpečnost spotřebitele, který se tak může vyhnout složce, na kterou má např. alergii. Informace na této stránce byly zařazeny v dobré víře, ale slouží pouze pro všeobecné informační účely. Nejde o zdravotní ani výživová tvrzení a nelze se na ně spoléhat pro žádné konkrétní účely a neposkytujeme žádnou záruku ohledně jejich přesnosti a úplnosti. Doplňující informace k jednotlivým složkám jsou samostatné informace a netýkají se vlastností finálního produktu. Informace na této stránce mohou obsahovat chyby. Pokud jste našli v popisku chybu, kontaktujte nás prosím.

Vrácení a výměna zboží

Vždy se může stát, že i sebelepší střih zrovna nepadne. Ale nevadí, s námi nakupujete bez rizika!

Pokud chcete zboží vyměnit nebo vrátit, postupujte prosím podle pokynů na stránce Vrácení a výměna zboží, případně kontaktujte naše zákaznické oddělení, kde Vám ochotně pomůžeme.

Podobné produkty

Jemně mletý prášek z mýdlových ořechů Sapindus mukkorosi obsahuje přírodní saponát a zároveň má dezinfekční Přírodní prací prášek z mýdlových ořechů bio kvalita
235 Kč
500 g sáček 500 g dóza